Seneste indlæg

Ændring af konkursloven Nyhedsbrev uge 23

Hvornår kan man få momsfradrag, hvad er forskellen på ’erhvervsmæssigt’ og ’strengt erhvervsmæssigt’, er en pølsevogn en restauration og i så fald kan man få momsfradrag? Dette er nogle af de spørgsmål, som vores Seniorkonsulent og momsekspert Andreas Stahlberg besvarer i følgende blogindlæg.

Kan du li’ pølser?

Er en pølsevogn en restauration? Ja og nej. Det kommer an på hvem man spørger. Men er spørgsmålet overhovedet interessant, for ikke at sige relevant? Det kan du bide dig selv i bakkenbarterne på at det er. For det handler om momsfradrag eller ej…

Ingen momsfradrag for kost til indehaver og personale
Når det kommer til forplejning og momsfradrag er udgangspunktet, at der ikke er momsfradrag for noget som helst, der kan presses ind i kraniet på en medarbejder af mad og drikke. Denne bestemmelse finder vi i Momslovens §42, stk.1, nr.1. Men vi finder en undtagelse hertil i stk.2:

25% momsfradrag for restaurationsydelser
Momslovens §42, stk.2 giver adgang til momsfradrag for restaurationsydelser. Man er altså ”ude i byen”. Hvis udgiften er af strengt erhvervsmæssig karakter kan du fradrage 25% af momsbeløbet. Af den grund er det ret interessant om man i en pølsevogn køber en restaurationsydelse eller en vare. For varekøb er ikke omfattet af fradragsretten.

Hvad er forskellen på ’erhvervsmæssigt’ og ’strengt erhvervsmæssigt’?
Ja, jeg ved det ikke, så du må gerne skrive til mig, hvis du ved det. Hvordan skal man gradbøje erhvervsmæssighed? Hvor erhvervsmæssigt driver I jeres virksomhed? Almindeligt erhvervsmæssigt eller strengt erhvervsmæssigt? Det er jo noget vås – noget decideret ammestuesnak. Enten er køb erhvervsmæssige eller også er de det ikke.
Forstil dig, at der i den ene side af vejen står et skilt med teksten ”Parkering forbudt” og i den anden side af vejen står et skilt med teksten ”Parkering strengt forbudt”. Hvor er det mon mest forbudt at holde?

Hvad er en restaurationsydelse i det hele taget?
Jeg har gennem tiden – ikke mindst på de mange momskurser jeg underviser på – hørt om mange krav og betingelser, der skal være opfyldt for at 25%-fradraget udløses:
Det skal være på en restaurant, man skal sidde ned, der skal være servering, der skal være afrydning og meget mere. Jeg har hørt nogle sige, at hvis man går ind på en burger-restaurant og handler dér er fradraget hjemme, men hvis man handler i deres Drive-In er det ikke OK. Jeg ved ikke hvor de har det fra – det står i hvert fald ikke i momsloven…
Vi kan diskutere disse ting indtil vi alle bliver gasblå i ansigtet – vi har ingen domme at støtte os til.
Så den lander måske på det noget diffuse ”hvad synes du selv?”. Jeg vil dog påstå, at du godt ved om du er ”ude i byen” og om du spiser erhvervsmæssigt.

Jeg er på lige fod med mange andre af den opfattelse, at hvis du f.eks. går ind på en tankstation og køber mad og drikke i kiosken er der NUL momsdrag. Man køber varer. Du kunne lige så godt have handlet i Føtex. Mange tankstationer har dog også et restaurationsområde, og hvis du bevæger dig derned og køber mad og drikke, ja så udløser det 25%-fradraget for restaurationsydelser.

Drikkevarer eller drikkeydelser?
Du sidder i baren på hotellet og bestiller forventningsfuldt en bajersk øl. Er det ikke et varekøb? I så fald er der ikke momsfradrag. Men hvad hvis du sidder i den bløde, formentlig godt tilpruttede lædersofa midt i lokalet og tjeneren kommer springende og tager en bestilling på dit bajerske øl. Er det så ikke en restaurationsydelse? I så fald er der 25% momsfradrag. Hvem opdager i øvrigt om du har siddet i baren eller i sofaen og bestilt dit bajerske øl?

Apropos drikkevarer kan jeg da lige give dig et godt råd med på vejen. Et råd min mor gav mig i mine unge år for mange år siden: ”Husk Andreas; man kan sagtens være fuld uden at have det sjovt.”

Er en julefrokost et ”møde ude i byen” der er af ”strengt erhvervsmæssig karakter”?
Ja, det er det faktisk. På trods af at vi kan diskutere hvor ’strengt erhvervsmæssig” en julefrokost er herfra og, – ja lige til juleaften. Men vi har en gammel dom, der siger så:
Et revisionsfirma afholdt en kombineret julefrokost/jubilæum ude i byen og trak kækt 25% af momsen fra. SKAT godkendte kun fradraget for jubilæumsdelen. Revisorerne klagede og vandt sagen. Så vi ved i dag, at en julefrokost er et ”møde ude i byen”, der er af ”strengt erhvervsmæssig karakter”. Og hold roligt julefrokosten i en pølsevogn…

Men hvad siger EU?
Nu bliver det sjovt. I EU-dommen C-497/09 fra 2009, får den tyske pølsemand Herr Bog, en dom på at han sælger varer i sin pølsevogn – ikke restaurationsydelser. Den primære begrundelse i domstolens afgørelse er, at det kun kræver ”en ringe menneskelig indsats” at kreere en hotdog!
BUM! Et slag direkte til kæben på alle pølsemænd. Der er dermed ikke tale om en (restaurations)ydelse. Herr Bog var dog en glad mand, for han kunne dermed sælge sine pølser med 7% tysk moms i stedet for med 19% tysk moms.

Dommen strider mod dansk praksis, hvor det fortsat anerkendes at en pølsevogn er en restauration, og at du dér køber restaurationsydelser. Så der vanker altså 25% momsfradrag for køb foretaget i en pølsevogn i Danmark. Vi fans af pølser og chokoladedrikke glædes….

Men er kioskområdet på tankstationen så ikke også at betragte som en ’pølsevogn’, hvis de sælger pølser, som de langer over disken?!….

Hvad gør I?
Har I en særlig politik i virksomheden for hvordan 25%-fradraget for restaurationsydelser skal behandles? Hvilke køb trækker I fra?

One thought on “Er en pølsevogn en restauration?

  1. Henrik Høyer siger:

    Vi har konsekvent valgt slet ikke at trække moms fra på udgifter til forplejning. Det sparer os mange timer i bogholderiet, skat og revisorer er glade – og som indehaver kan jeg bare glæde mig over at vi betaler en smule mere i statskassen 🙂

Comments are closed.